- De fiscale maatregelen die het kabinet-Schoof in 2025 doorvoert, raken het nettoloon van veel werknemers in Nederland.
- Wat verandert er op het eerste loonstrookje van 2025?
- Bekijk de gevolgen voor verschillende bruto- en nettolonen, zoals berekend door salarisspecialist ADP.
- Lees ook: Zorg voor contant geld thuis in oude sok als betalingssysteem uitvalt door ‘geopolitieke’ cyberaanval: dat adviseert Nederlandse bankenclub
Het kabinet-Schoof voert een aantal fiscale wijzigingen door die voor veel werknemers per saldo gunstig uitpakken, als het eerste loonstrookje van 2025 in januari op de mat valt. Maar voor één groep werknemers die bruto tussen de 1.000 euro en ongeveer 2.150 euro per maand verdient, geldt dat niet. Zij gaan erop achteruit.
Dat blijkt uit een donderdag gepresenteerde analyse van HR-dienstverlener en salarisverwerker ADP.
Het gaat hierbij om vergelijkingen van het brutoloon in 2024 en 2025, waarbij alleen de fiscale wijzigingen zijn meegenomen. Er is dus niet gekeken naar eventuele loonstijgingen.
De verschillen in de fiscale effecten hebben mede te maken met wijzigingen van de belastingtarieven en de introductie van een nieuwe belastingschijf in box 1 van de inkomstenbelasting in 2025. Daarnaast wordt de algemene heffingskorting aangepast. Dit is een bedrag dat je in aftrek mag brengen op de te betalen belasting.
In de onderstaande tabel met het algemene beeld van de verandering van het nettoloon in 2025, op basis van een bepaald bruto loon, is voor de getoonde minimumlonen wel rekening gehouden met de vaste indexatie (dus verhoging in 2025); voor de overige lonen is dat niet het geval.
Te zien is dat iemand met een modaal brutoloon van 3.588 euro in 2025 er netto 56 euro per maand op vooruitgaat. Wie twee keer modaal verdient, met bruto 7.176 euro aan maandloon, gaat er netto 57 euro per maand op vooruit.
Nettoloon in 2025: voor meeste werknemers paar tientjes per maand erbij
ADP heeft voor verschillende bruto maandlonen berekend hoe het nettoloon verandert in januari 2025, op basis van de fiscale wijzigingen. Dan gaat het om de aanpassing van het belastingtarief in de eerste schijf van de inkomstenbelasting en wijzigingen in fiscale heffingskortingen.
Het plaatje voor inkomens tussen de 1.500 euro bruto per maand en 7.500 euro per maand ziet er als volgt uit.
Te zien is dat dat het omslagpunt voor degenen die erop vooruitgaan en degenen die het nettoloon zien dalen, ligt bij circa 2.150 euro bruto per maand. De groep die een negatief fiscaal effect ziet betreft volgens ADP vooral parttimers en jongeren die een wat lager brutoloon verdienen per maand.
Extra belastingschijf in 2025 en lagere algemene heffingskorting
Een voordeel voor veel Nederlanders is de wijziging van het schijvenselstel van de inkomstenbelasting, waardoor je over het bruto jaarinkomen tot 38.441 een lager tarief betaalt van 35,82 procent.
Daar staat wel tegenover dat de zogenoemde algemene heffingskorting wordt verlaagd. Dit is een vermindering op de te betalen belasting. Het vaste bedrag van de heffingskorting gaat omlaag naar 3.068 euro, een daling van 294 euro. Het is vooral dit effect dat de groep die bruto tussen de 1.000 euro en 2.150 euro per maand verdient, raakt.
De algemene korting van 3.068 geldt in 2025 tot een inkomen van 28.406 euro. Vervolgens wordt deze korting afgebouwd, naarmate je meer verdient.